Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Szukając smacznego i zdrowego pomysłu na obiad, warto sięgnąć choćby po przepis na klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. To tradycyjna potrawa doskonale znana w wielu zakątkach świata – cenią ją między innymi Włosi, a także Turcy, Grecy oraz… Polacy. W Polsce najlepiej przygotować klopsiki wieprzowe, ponieważ mięso to jest najłatwiej dostępne, a przy tym naprawdę świetne, jak chodzi o smak. Jak zatem przygotować tę potrawę? Oto krótki i prosty przepis, z którym poradzi sobie każda osoba bez wyjątków.

Na początek, trzeba wybrać odpowiednie mięso mielone – najlepsze będzie to z szynki, łopatki bądź też karkówki. Powinno być lekko tłuste, by klopsy były kremowe. Mięso należy połączyć z zeszkloną na oleju bądź oliwie cebulą oraz przyprawami – może to być sól, pieprz oraz na przykład tymianek, czy też oregano – w zależności od preferencji. Tak przygotowane kulki należy podsmażyć na patelni, by się zarumieniły.

W międzyczasie przygotować należy sos pomidorowy. Ten najlepiej wykonać ze świeżych pomidorów, lub też tak zwanej passaty. Należy pomidory podsmażyć na oliwie bądź też maśle i poczekać aż nabiorą gęstej konsystencji. Sos doprawiamy solą, pieprzem, jak również bazylią. Opcjonalnie możemy również użyć czosnku oraz innych ziół. Sos można także zagęścić mąką, by uzyskał bardziej kremową konsystencję. Na koniec należy pulpety zanurzyć w sosie i dusić pod przykryciem kilkanaście minut do uzyskania pożądanej miękkości. Danie najlepiej podawać gorące – na przykład z dodatkiem odrobiny startego twardego sera typu parmezan.

Comments are closed.

Ciekawostki z listy